NUTELLA CHEESE KUNAFA


Resipi Nutella Cheese Kunafa

Bahan-bahan air gula:

3/4 cawan gula
3/4 cawan air
2 sudu besar madu atau air mawar atau esen vanilla (1 sudu kecil)
2 sudu besar jus lemon

Cara penyediaan:
  1. Buka api sederhana besar.
  2. Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk kecil. Kacau sebati.
  3. Setelah ke semua bahan sebati, perlahankan api dan biarkan selama 3-4 minit.
  4. Sejukkan pada suhu bilik.

Bahan-bahan untuk Kunafa:

300g Kataifi Dough
50g pistachio - dikisar halus
70g mentega - dibiarkan pada suhu bilik
100g Nutella
100g Mozzarella Cheese - shredded

*Tips untuk penggunaan kataifi dough
Simpan dough di dalam peti sejuk bahagian sejuk beku (freezer)
Sebelum membuat kunafa, pastikan dough diletakkan di bahagian peti sejuk biasa semalaman atau pun sekurang-kurangnya 3 jam.
Kemudian keluarkan dough daripada kotak (tetapi jangan dibuka plastik pembalutnya) dan biarkan pada suhu bilik sekurang-kurangnya 1 jam.
Potong dough mengikut kuantiti yang akan digunakan (simpan lebihan didalam freezer)


Cara penyediaan Kunafa:
  1. Masukkan dough ke dalam mangkuk besar. Lerai-leraikan dengan tangan.
  2. Masukkan 5 sudu besar mentega, usap dan rata-ratakan pada dough.
  3. Sediakan loyang berbentuk empat segi tepat atau sama (saya gunakan loyang 3" 6 lubang)
  4. Bahagikan dough kepada 12 bahagian yang sama banyak.
  5. Sapukan mentega pada sekeliling bahagian dalam loyang. 
  6. Ambil satu bahagian dough, masukkan ke dalam setiap lubang dan padat-padatkan.
  7. Taburkan 2 sudu besar mozzarella cheese pada setiap lubang. Kemudian paipkan nutella.
  8. Masukkan lapisan kedua dough dan padat-padatkan.
  9. Bakar 200°C selama  25 min.
  10. Setelah siap dibakar, cepat-cepat tuangkan air gula ke atas kunafa sehingga habis.
  11. Biarkan 10 minit, ambil board, tutupkan pan dan terbalikkan pan.
  12. Taburkan dengan pistachio dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...