Resipi Kai Si Hor Fun
Bahan-bahannya:
Sisa & tulang - daripada 1 ekor ayam
1 ketul dada ayam - saiz besar
300g udang - saiz sederhana besar
2 paket kueyteow halus
2.5 liter air
1 sudu kecil lada sulah
Garam & gula secukup rasa
Bawang goreng
Daun kucai & taugeh
Kicap cair
Cili merah
Cara penyediaan:
- Masukkan sisa dan tulang ayam ke dalam periuk besar, tuangkan air, masukkan lada sulah dan rebus selama sejam dengan api sederhana kecil.
- Bersihkan udang, keluarkan kulit dan kepala tetapi biarkan bahagian ekornya.
- Selepas 30 minit ayam tadi direbus, panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan kepala dan kulit udang tadi.
- Goreng selama 10 minit hingga ianya menjadi garing.
- Kemudian masukkan gorengan tadi ke dalam periuk rebusan ayam.
- Masukkan juga dada ayam, tutup periuk dan perlahankan lagi api.
- Selepas 15 minit, buka penutup, keluarkan dada ayam dan biarkan sejuk seketika. Kemudian carik-carikkan isi ayam dan ketepikan.
- Celurkan udang ke dalam air rebusan tadi dan ketepikan.
- Tapis air rebusan ayam ke dalam periuk lain, rebus lagi hingga mendidih.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa dan tutup api.
- Celurkan kueyteow dah masukkan ke dalam mangkuk
- Potong daun kucai dalam 2 inci dan celurkan bersama taugeh
- Tuangkan kuah sup, masukkan ayam dan udang serta taburkan bawang goreng
- Untuk menambahkan sedikit kepedasan, hiris cili merah dan campurkan bersama kicap cair
No comments:
Post a Comment