Resipi Turkish Delight
Bahan-bahan:
2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu kecil jus lemon
3/4 cawan tepung jagung
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil esen vanilla atau perisa strawberry atau apa-apa perisa yang digemari atau pun 1/2 sudu besar rose water
2 titik perwarna merah atau apa-apa warna yang digemari
50g Pistachio - kisar kasar (optional)
Untuk dusting:
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar gula icing
Cara penyediaan:
- Buka api sederhana kecil.
- Masukkan gula, 3/4 cawan air dan jus lemon ke dalam pan.
- Kacau rata sehingga gula hancur.
- Biarkan mendidih sambil di kacau sekali sekala selama 10 minit. Ketepikan.
- Di dalam non stick pan yang lain, masukkan tepung jagung, cream of tartar dan 1 1/4 cawan air. Kacau sebati.
- Letakkan pan atas dapur dengan api kecil sambil terus di kacau supaya tidak berketul-ketul.
- Setelah bancuhan menjadi likat, tuangkan sedikit demi sedikit air gula hingga habis sambil terus di kacau.
- Kemudian biarkan selama 40 minit dan setiap 15 minit, kacau rata seketika.
- Setelah 40 minit, bancuhan akan menjadi warna keemasan, tutup api.
- Kacau rata seketika, tuangkan perwarna dan perisa, kacau sebati.
- Taburkan pula pistachio dan kacau sebati.
- Kemudian tuangkan bancuhan ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas pembakar atau aluminum foil.
- Rata-ratakan dan biarkan terbuka semalaman pada suhu bilik.
- Campurkan tepung jagung dan gula icing di dalam bekas, kemudian taburkan sedikit ke atas papan pemotong.
- Keluarkan Turkish Delight daripada loyang dan letakkan di atas papan pemotong.
- Potong Turkish Delight bentuk kiub kecil dan gaulkan dengan campuran tepung dan gula tadi.
- Boleh terus dihidangkan dan sekiranya hendak menyimpannya, simpan di dalam air tight container dengan lebihan campuran tepung jagung dan gula icing tadi.
No comments:
Post a Comment