KANOM SAI SAI


Resipi Kanom Sai Sai

Bahan-bahan:

Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak
Daun pandan - carikkan 1-2 cm  memanjang 
Toothpick atau stapler
Lapisan luar
4 sudu besar tepung beras
4 sudu besar tepung kacang hijau
4 sudu besar gula
Secubit garam
1/2 kotak (100ml) santan pekat
1 cawan air
Lapisan inti
1/2 cawan air pandan (3-4 helai daun pandan dikisar bersama air)
1/2 cawan tepung pulut
Inti
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula melaka
1/4 cawan air
Sehelai daun pandan - disimpul

Cara penyediaan:

Inti
  1. Masukkan air, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masak hingga gula melaka cair dan mendidih.
  3. Masukkan kelapa parut, gaul sebati dan masak hingga kelapa agak pekat.
  4. Tutup api dan ketepikan.

Lapisan inti
  1. Masukkan air pandan sedikit-sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung.
  2. Bancuh tepung hingga adunan tidak melekat pada tangan. Ketepikan.

Lapisan luar
  1. Masukkan tepung beras, tepung kacang hijau, gula dan garam ke dalam kuali kecil. Gaulkan hingga sebati.
  2. Buka api kecil, masukkan santan dan air, kacau rata.
  3. Teruskan kacau supaya bancuhan tidak berketul.
  4. Setelah bancuhan menjadi sedikit pekat dan mula berwap dan meletup-letup, tutup api. Ketepikan.

Cara membalut:
  1. Letakkan daun pisang bersaiz kecil ke atas daun pisang yang bersaiz besar.
  2. Tuangkan satu sudu lapisan luar di atas daun pisang.
  3. Ambil sedikit adunan lapisan inti, leperkan pada tangan.
  4. Letakkan inti dan balut seperti bentuk bebola. 
  5. Letakkan bebola inti atas lapisan luar diikuti dengan satu sudu lagi lapisan luar di atasnya.
  6. Balut dengan daun pisang dan daun pandan yang telah dicarikkan.
  7. Klipkan balutan dengan toothpick atau stapler.
  8. Kukus selama 10-15 minit.
  9. Sejukkan sebentar dan bolehlah dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...