THAI BASIL CHICKEN


Resipi Thai Basil Chicken

Bahan-bahan:

200g isi ayam - dicincang 
(boleh juga digunakan ayam kisar)
25g atau 1 cawan daun basil thai - dicincang kasar
(boleh juga digunakan sweet basil)
4 ulas bawang putih - dicincang kasar
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji cili merah - dihiris halus
(kalau nak pedas, boleh ganti dengan 4-5 biji cili padi)
1 sudu kecil kecil chilli flakes (optional)
1 sudu besar Sos Seafood Adabi
1 sudu besar Kicap Lemak Manis Adabi
1 sudu kecil gula merah thai
(boleh ditukar dengan gula pasir)
Secubit lada hitam



Cara penyediaan:
  1. Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan bawang.
  2. Bila bawang hampir layu, masukkan ayam. Goreng dan kacau ayam hingga ayam mengecut.
  3. Masukkan cili merah dan kacau sebentar.
  4. Masukkan sos seafood, kicap, gula dan serbuk lada hitam. Kacau sebati.
  5. Kemudian masukkan daun basil dan kacau sebentar.
  6. Hidang bersama nasi dan telur goreng.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...