RENDANG SOTONG SUMBAT


Resipi Rendang Sotong Sumbat 

Bahan-bahan:

1 paket Perencah Rendang Adabi
800 ml santan
6-8 ekor Sotong
Segenggam bayam
1/2 batang carrot - dipotong halus
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit lada hitam
3 helai daun limau purut

Cara penyediaan Sotong Sumbat:
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun didalam pan.
  2. Masukkan carrot, kacau rata dan biarkan sebentar.
  3. Pukul telur bersama garam dan lada hitam.
  4. Kemudian tuangkan telur tadi ke dalam pan dan kacau telur sehingga menjadi telur hancur (scramble egg). 
  5. Masukkan bayam dan gaul sebati. Ketepikan.
  6. Sumbatkan telur tadi kedalam sotong padat-padat. 
  7. Sambungkan kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi untuk melekatkannya.
  8. Rebus air di dalam periuk kecil sehingga mendidih. Perlahankan api dan masukkan sotong sumbat tadi ke dalam periuk selama 3 minit.
  9. Angkat sotong, toskan.


Cara penyediaan Kuah Rendang:
  1. Masukkan santan dan perencah rendang ke dalam periuk. Gaul sebati.
  2. Masak di atas api yang kecil.
  3. Biarkan hingga kuah menjadi pekat dan keluar minyak dengan sekali-sekala dikacau.
  4. Masukkan daun limau purut dan kacau sebati.
  5. Masukkan sotong sumbat, gaul perlahan-lahan dan balik-balikkan sotong supaya sebati dengan kuah rendang.
  6. Biarkan selama 3-4 minit dan bolehlah dihidangkan.





No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...