QUICHE


Resipi Quiche Bayam

Bahan-bahan:

2 genggam baby spinach 
(kalau guna bayam hijau yang besar - dipotong 2 atau 3)
4 keping beef salami (optional)
1/2 biji bawang besar - dicincang
1/2 biji bawang holland  - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
3 biji telur gred A
1 cawan susu segar
1/2 cawan heavy cream
2 keping cheddar cheese 
1 sudu besar parmesan cheese
3/4 cawan shredded mozzarella cheese
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam

Bahan-bahan untuk Pastri: 

2 cawan tepung gandum
170g mentega yang sejuk - didadu
Secubit garam
5 sudu besar air sejuk
Quiche pan bersaiz 9"
*Boleh juga gunakan pre-made short-crust pastry



Cara penyediaan:
  1. Buat doh pastri dulu. 
  2. Campurkan semua bahan pastri kecuali air sejuk. 
  3. Ramas tepung bersama mentega sehingga menjadi seperti bread crumb. 
  4. Kemudian, masukkan air sejuk 1 sudu satu masa dan uli sebati sehingga habis.
  5. Bungkus doh tadi dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  6. Panaskan 1 sudu besar olive oil dalam non stick pan. 
  7. Goreng beef salami hingga garing. Ketepikan.
  8. Dengan menggunakan pan yang sama, masukkan bawang, garam dan lada hitam. Goreng bawang hingga layu
  9. Masukkan bayam dan goreng sebentar hingga hampir layu.
  10. Hiris beef salami kecil-kecil dan masukkan ke dalam pan. Kacau sebati bersama bayam. Tutup api dan ketepikan.
  11. Panaskan oven pada suhu 180°C.
  12. Keluarkan doh pastri, dan leperkan doh menggunakan penggelek di atas papan yang ditabur tepung.
  13. Gelek setebal 3-5 mm dan pindahkan ke pan quiche yang telah dioles dengan minyak.
  14. Kikis lebihan pastri menggunakan pisau.
  15. Kemudian ambil alminium foil dan lapikkan atas pastri. Tuangkan satu cawan beras atau kekacang sebagai pemberat.
  16. Bakar selama 10 minit.
  17. Kemudian keluarkan pastri daripada oven, keluarkan beras/ kekacang.
  18. Sambung bakar selama 5 minit.
  19. Keluarkan daripada oven dan biarkan pastri sejuk pada suhu bilik sebentar.
  20. Sementara itu, dalam mangkuk kecil, pukul telur dan masukkan susu, krim, garam, lada hitam dan parmesan cheese. Kacau sehingga sebati.
  21. Taburkan cheddar cheese yg telah dipotong kecil ke atas pastri. 
  22. Kemudian masukkan campuran bayam dan rata-ratakan.
  23. Tuang bancuhan susu dan taburkan mozzarella cheese.
  24. Bakar quiche selama 30 minit.
  25. Sejukkan selama 15 minit dan bolehlah dipotong untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...