SCALLOP BUTTERMILK PASTA




Resepi Scallop Buttermilk Pasta

Bahan-Bahan:

1 paket Mix Vege Pasta
10-12 Scallop
1 cawan susu sejat
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar + 1 sudu kecil mentega
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk Cayenne pepper atau Paprika
1/2 sudu besar Parmesan cheese (optional)
Secubit garam
Secubit serbuk lada hitam

Cara penyediaan:
  1. Panaskan air yang penuh hingga mendidih di dalam periuk dan rebus spaghetti sehingga masak.
  2. Tos dan ketepikan.
  3. Bersihkan scallop dengan lemon.
  4. Masukkan ke dalam non stick pan.
  5. Letakkan 1 sudu kecil mentega di atas scallop.
  6. Taburkan sedikit serbuk cayenne dan garam.
  7. Buka api perlahan, kemudian tutup pan dan biarkan selama 6-8 minit. Ketepikan.
  8. Panaskan mentega sehingga cair dan tumis bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
  9. Masukkan susu sejat dan serbuk cayenne. Kacau rata.
  10. Masak dengan api sederhana hingga susu mendidih.
  11. Kecilkan api, masukkan parmesan dan kacau rata.
  12. Kemudian masukkan secubit garam serta lada hitam.
  13. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
  14. Hidangkan pasta dan scallop dalam mangkuk dan tuangkan sos ke dalamnya.




No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...