Resepi Sotong Vindaloo
Bahan-bahan:
5 ekor sotong
1 biji bawang besar - dicincang
4 biji tomato cherry - belah dua
1/4 sudu kecil biji lada hitam
2 sudu kecil gula merah
1 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak
Bahan kisar:
1/4 cawan cuka
4 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu besar serbuk cili (lebihkan kalau nak pedas)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk paprika
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil biji sawi
Cara penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan kisar didalam pengisar dan kisar sehingga lumat dan menjadi pes.
- Bersihkan sotong, tos dan keringkan.
- Masukkan sotong, pes dan 1 sudu kecil garam ke dalam mangkuk. Gaul sebati dan perap selama setengah jam.
- Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang dan goreng sehingga layu.
- Masukkan lada hitam dan sotong yang telah diperap tadi.
- Kacau rata, tutup kuali dan biarkan lebih kurang 3-4 minit.
- Buka penutup, keluarkan sotong dan ketepikan.
- Masukkan gula dan tomato, kacau rata.
- Buka api sederhana besar, biarkan mendidih selama 2-3 minit sehingga kuah hampir pekat.
- Masukkan balik sotong, kacau rata sebentar dan tutup api. Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment