Resepi Beignets
(Untuk hidangan: 25 Beignets)Bahan-bahan:
1/3 cawan air suam
2 sudu kecil yis
1 1/2 sudu besar gula
1 biji telur
1/3 cawan susu sejat
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar minyak sayuran
Minyak sayuran untuk menggoreng
Gula icing
Cara penyediaan:
- Masukkan air suam dan 1 sudu besar gula dalam mangkuk. Kacau rata.
- Kemudian masukkan yis dan kacau seketika. Biarkan selama 10 minit.
- Masukkan pula telur, susu dan minyak. Kacau sebati.
- Di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan tepung, garam dan lebihan gula tadi. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan tepung ke dalam mangkuk yis tadi sedikit-sedikit sambil di kacau dengan spatula.
- Setelah semua tepung dimasukkan, uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
- Masukkan doh tadi ke dalam mangkuk besar yang telah di sapu sedikit minyak.
- Tutup dengan cling wrap dan masukkan ke dalam peti sejuk.
- Biarkan selama sekurang-kurangnya sejam
- Keluarkan doh dan letakkan di atas papan canai yang ditaburkan sedikit tepung.
- Gelekkan doh menggunakan roller sehingga ketebalan menjadi 1/2 cm.
- Kemudian potong doh menggunakan pisau tajam membentuk empat segi tepat yang berukuran 2 inci x 3 inci.
- Letakkan doh di atas dulang yang dilapik kertas pembakar dan tutup menggunakan kain bersih selama 15 minit.
- Panaskan minyak dengan api sederhana dan masukkan doh tadi.
- Goreng sehingga perang keemasan selama lebih kurang 1 minit setiap permukaan.
- Toskan di atas tisu.
- Taburkan gula icing pada setiap permukaan dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment