BEIGNETS


Resepi Beignets
(Untuk hidangan: 25 Beignets)

Bahan-bahan:

1/3 cawan air suam
2  sudu kecil yis
1 1/2 sudu besar gula
1 biji telur
1/3 cawan susu sejat
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu besar minyak sayuran
Minyak sayuran untuk menggoreng
Gula icing

Cara penyediaan:

  1. Masukkan air suam dan 1 sudu besar gula dalam mangkuk. Kacau rata.
  2. Kemudian masukkan yis dan kacau seketika. Biarkan selama 10 minit.
  3. Masukkan pula telur, susu dan minyak. Kacau sebati.
  4. Di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan tepung, garam dan lebihan gula tadi. Kacau sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung ke dalam mangkuk yis tadi sedikit-sedikit sambil di kacau dengan spatula.
  6. Setelah semua tepung dimasukkan, uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
  7. Masukkan doh tadi ke dalam mangkuk besar yang telah di sapu sedikit minyak.
  8. Tutup dengan cling wrap dan masukkan ke dalam peti sejuk. 
  9. Biarkan selama sekurang-kurangnya sejam
  10. Keluarkan doh dan letakkan di atas papan canai yang ditaburkan sedikit tepung.
  11. Gelekkan doh menggunakan roller sehingga ketebalan menjadi 1/2 cm.
  12. Kemudian potong doh menggunakan pisau tajam membentuk empat segi tepat yang berukuran 2 inci x 3 inci.
  13. Letakkan doh di atas dulang yang dilapik kertas pembakar dan tutup menggunakan kain bersih selama 15 minit.
  14. Panaskan minyak dengan api sederhana dan masukkan doh tadi.
  15. Goreng sehingga perang keemasan selama lebih kurang 1 minit setiap permukaan.
  16. Toskan di atas tisu.
  17. Taburkan gula icing pada setiap permukaan dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...