CREAMY APPLE CIDER PAN GRILLED CHICKEN


Resepi Creamy Apple Cider Pan Grilled Chicken

Bahan-bahan:

2 ketul dada ayam - bahagi dua (potong panjang mendatar)
15-20 batang Asparagus
4 sudu besar Mentega - bahagi dua
2 sudu besar Minyak Zaitun - bahagi dua
8-10 biji Button Mushrooms - dihiris
1/2 biji Bawang Holland - dicincang
2 ulas Bawang Putih - dicincang
2 sudu besar Daun Ketumbar - dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Lada Hitam secukup rasa
1 cawan Mozzarella Cheese

Bahan-bahan untuk Sos Apple Cider:
2 sudu kecil Mentega
2 sudu besar Bawang merah - dicincang
1/4 cawan Apple Cider
2 sudu besar Gula Merah
1/4 cawan Stok Daging
1/2 cawan Whipping Cream

Cara penyediaan:
Asparagus;

  1. Masak 6 cawan air dalam periuk hingga mendidih, masukkan 1 sudu besar garam.
  2. Bersihkan asparagus dan masukkan ke dalam periuk.
  3. Biarkan selama 2-3 minit, keluarkan daripada periuk dan ketepikan.
Cendawan;
  1. Panaskan dan cairkan 2 sudu besar mentega dan minyak zaitun
  2. Masukkan cendawan dan goreng selama 5 minit.
  3. Kemudian masukkan bawang dan goreng selama 3 minit.
  4. Masukkan pula bawang putih, garam, serbuk lada hitam dan daun ketumbar, kacau rata dan biarkan selama 2 minit.
  5. Tutup api dan ketepikan.
Ayam;
  1. Tumbuk/ ketuk ayam perlahan-lahan sehingga ketebalan isi ayam menjadi setengah daripada ketebalan asal.
  2. Taburkan garam dan lada hitam di atas ayam.
  3. Panaskan dan cairkan 2 sudu besar mentega dan 1 sudu besar minyak zaitun di atas kuali leper.
  4. Masukkan ayam dan goreng selama 4-5 minit setiap bahagian (terbalikkan) dengan api sederhana.
  5. Tutup api, dan masukkan cendawan tadi ke dalam kuali leper. Ketepikan seketika sementara membuat sos.
Sos Apple Cider;
  1. Panaskan dan cairkan mentega didalam periuk kecil.
  2. Masukkan bawang dan goreng hingga naik bau.
  3. Masukkan apple cider, gula dan stok daging. Kacau sebati.
  4. Masak sehingga mendidih dan kecilkan api.
  5. Biarkan sehingga sos menjadi setengah daripada kandungan asal. Ketika ini mentega akan mula berpecah dan naik ke atas permukaan sos.
  6. Masukkan pula whipping cream dan biarkan selama 2 minit hingga sos mendidih dan menjadi sedikit pekat.
  7. Tuangkan sos tadi kedalam kuali leper yang berisi ayam dan cendawan. Pastikan sos  tadi menutupi ayam dan cendawan.
  8. Buka api sederhana, panaskan kuali selama 2 minit dan tutup api.
Cara penyediaan:
  1. Pindahkan kesemua bahan didalam kuali ke dalam casserole atau mangkuk tahan panas.
  2. Susun asparagus di atasnya dan taburkan mozzarella.
  3. Gunakan kaedah broil selama 3-4 minit sehingga mozzarella cair.
  4. Boleh juga gunakan torch  untuk mencairkan mozzarella tersebut.
  5. Taburkan daun ketumbar dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...