AYAM GORENG PANDAN



Resepi Ayam Goreng Pandan

Bahan-bahan:

2 ketul dada ayam
Daun Pandan
Lidi

Bahan-bahan perapan:

*2 batang serai
*5 biji bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 5 biji cili padi
*dikisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil lada hitam kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar minyak bijan

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan ayam dan potong kiub 1 inci. Kemudian toskan.
  2. Masukkan ayam tadi bersama bahan perapan ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  3. Perap selama sekurang-kurangnya 1 jam didalam peti sejuk.
  4. Sediakan daun pandan dan masukkan beberapa ketul ayam - bergantung kepada saiz daun pandan.
  5. Balut ayam tadi dengan pelbagai cara yang sesuai dan gunakan lidi untuk mengelakkan daun tadi terbuka.
  6. Kemudian bolehlah terus digoreng atau seelok-eloknya diperap lagi selama setengah jam.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga masak lebih kurang 4 - 5 minit. 
  8. Setelah di angkat dari kuali, toskan dulu lebihan minyak di atas kitchen towel.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...