Resepi Blueberry Lemon Cake
Bahan-bahan:
2 biji telur (gred A)
1 cawan gula
1 cawan (220g) sour cream
1/2 cawan minyak sayuran
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam
2 cawan tepung
2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar jus lemon
1/2 sudu besar parutan lemon
400g Blueberry
Cara penyediaan:
- Bersih dan bilaskan Blueberry.
- Toskan Blueberry bersama 1/2 sudu besar tepung jagung dan 1 sudu kecil jus lemon.
- Gaul-gaulkan Bluebery hingga sebati dan pastikan tiada ketulan tepung yang tinggal.
- Panaskan oven 190°C.
- Pukul telur dan gula dengan mixer pada kelajuan tinggi lebih kurang 5 minit sehingga bancuhan sebati dan pekat.
- Masukkan sour cream, minyak, vanilla, garam dan pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan hingga sebati.
- Ayak sekali tepung dan baking powder didalam mangkuk.
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan sambil dikacau rata dengan spatula.
- Akhir sekali masukkan jus dan parutan lemon dan kacau rata hingga sebati dengan spatula.
- Tuangkan separuh bancuhan ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas pembakar dan ratakan dengan spatula.
- Letakkan separuh kandungan Blueberry dan ratakan.
- Kemudian tuang separuh lagi bancuhan ke atas Blueberry dan ratakan.
- Letakkan separuh lagi kandungan Blueberry dan ratakan hingga menutupi bancuhan.
- Bakar selama 55 minit.
- Setelah dibakar, keluarkan daripada oven dan biarkan kek berada dalam pan selama 20 minit.
- Kemudian bolehlah dikeluarkan daripada pan dan biarkan sejuk pada suhu bilik atau boleh terus dihidangkan.
- Taburkan gula icing di atas kek sebelum dihidangkan.
Kalau hendak membuat separuh bancuhan, bahagi dua bahan-bahan tersebut dan gunakan pan bersaiz 7".
No comments:
Post a Comment