Resepi Biskut Telur Putih
Bahan-bahan untuk biskut:
220g Mentega
110g Sour Cream
3 biji Telur Kuning
315g Tepung
2 sudu besar Gula Caster
Bahan-bahan untuk meringue:
3 biji Telur Putih
200g Gula Icing
Walnut - untuk hiasan
Cara penyediaan biskut:
- Pukul telur bersama mentega, sour cream dan gula menggunakan mixer pada kelajuan sederhana hingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan sambil dikacau rata dengan spatula.
- Uli dengan tangan hingga menjadi doh dan tidak melekat pada tangan.
- Kemudian letakkan doh di atas tempat yang rata yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
- Bahagikan kepada empat bahagian. Ketepikan seketika sementara membuat meringue.
- Pukul putih telur dengan mixer pada kelajuan sederhana sehingga kembang dan berbuih lebih kurang seminit.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis sambil mixer terus berputar pada kelajuan tinggi lebih kurang 4-5 minit.
- Apabila adunan menjadi pekat dan putih berkilat, hentikan mixer.
- Panaskan oven 180°C
- Ambil satu bahagian adunan dan gulung memanjang hingga diameter menjadi lebih kurang 1 inci.
- Kemudian potong 2 inci memanjang dan canaikan sehingga diameter menjadi lebih kurang 3 inci.
- Letakkan satu sudu kecil meringue ditengah-tengah adunan.
- Lipatkan adunan kepada dua bahagian.
- Lipatkan kepada dua bahagian lagi.
- Kemudian masukkan 3 ketulan kecil Walnut didalam meringue.
- Letakkan adunan ke atas loyang leper yang telah di alas dengan kertas pembakar.
- Bakar selama 25-30 minit.
- Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
- Kemudian taburkan dengan gula icing.
No comments:
Post a Comment