Resepi Kerabu Sardin Pucuk Gajus
Bahan-bahan:
8 - 10 helai pucuk gajus - dihiris halus
1 tin kecil Sardin
1 biji limau nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
5 biji cili padi - dihiris kecil-kecil
Secubit garam
Cara penyediaan:
- Panaskan kuali/ periuk kecil.
- Masukkan semua bahan kecuali pucuk gajus dan limau nipis.
- Cincang isi sardin dengan senduk dan gaul rata dengan bahan lain.
- Masukkan 2 sudu besar sos sardin dan kacau rata.
- Biarkan selama 2 minit dengan api kecil.
- Masukkan ke dalam mangkuk dan sejukkan seketika.
- Hiris pucuk gajus dan masukkan ke dalam mangkuk berisi sardin tadi.
- Perahkan limau nipis dan gaul sebati.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment