Resepi Apam Nasi
Bahan-bahan:
1 cawan Nasi
1 cawan Tepung Gandum - di ayak
1 Cawan Tepung Beras - di ayak
3/4 Cawan Gula Pasir
1 1/2 Cawan Air
1/2 Sudu Besar Yis
1/4 Sudu Kecil Soda bikarbonat
Pewarna pilihan
Cara penyediaan:
- Kisar nasi dan air dalam blender sehingga hancur.
- Kemudian masukkan gula dan kisar lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum, tepung beras, soda bikarbonat dan yis ke dalam mangkuk. Kacau rata.
- Masukkan bancuhan nasi tadi ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
- Perap selama sekurang-kurangnya 1 jam.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan.
- Tuangkan bancuhan ke dalam acuan (3/4 ketinggian acuan)
- Pastikan air kukusan telah mendidih dan masukkan acuan
- Kukus selama 15 minit dengan api sederhana besar.
- Kelapa parut dicampurkan garam ditabur diatas apam sebelum dimakan.
*Beza apam ni dengan apam eno ialah ianya tak berapa merekah dan berat sedikit.
No comments:
Post a Comment