Resepi Wajik
Bahan-bahan:
250g beras pulut
2 kotak santan (400ml)
200g gula melaka
2 sudu besar gula merah
3 helai daun pandan (diikat)
Daun pisang
Secubit garam
Cara penyediaan:
- Beras pulut dibersihkan dan direndam semalaman atau pun sekurang-kurangnya 3 jam.
- Toskan beras sehingga kering. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1 1/2 kotak santan ke dalam jag.
- Masukkan 1/2 kotak santan lagi ke dalam cawan besar dan campurkan 1/2 cawan air serta secubit garam.
- Kacau dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi beras tadi dan biarkan selama 30 minit.
- Kemudian toskan beras yang bercampur santan tadi (masukkan air lebihan semasa tos tadi ke dalam jag yang berisi 1 1/2 kotak santan)
- Masukkan 1 ikat daun pandan ke dalam periuk pengukus.
- Setelah air mendidih, letakkan daun pisang di dalam periuk pengukus dan taburkan beras di atasnya.
- Kukus selama 30 minit
- Satukan gula melaka, gula merah dan 2 ikat daun pandan bersama 1 cawan air.
- Masak sehingga gula hancur dan cair. Seterusnya, masukkan 1 1/2 cawan santan tadi, masak dengan api yang kecil.
- Kacau hingga sebati dan pekat kehitam-hitaman - anggaran masa dalam 30-40 minit
- Kemudian masukkan pulut yang sudah dikukus tadi, kacau perlahan-lahan hingga sebati dan pekat - anggaran masa dalam 10-15 minit.
- Akhir sekali tuangkan ke dalam loyang yang telah diletakkan daun pisang.
- Kemudian bolehlah disejukkan pada suhu bilik.
No comments:
Post a Comment