Resepi Strawberry Clafoutis
Bahan-bahan:
10-15 biji buah strawberry (belah dua)
3 biji telur
1 cawan susu cair
½ cawan gula caster
½ cawan tepung gandum
1½ sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
2 sudu besar mentega - dicairkan
Almond flakes (optional)
Gula icing
Cara penyediaan:
- Panaskan oven 180°C
- Griskan casserole atau pan bersaiz 8"/ 9" dengan mentega, taburkan sedikit gula dan ratakan.
- Susun buah strawberry sehingga penuh pan.
- Pukul telur, gula, garam sehingga sebati. Kemudian masukkan susu, vanilla, mentega dan kacau rata.
- Seterusnya masukkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan tadi sambil kacau hingga sebati.
- Tapis dan masukkan ke dalam pan.
- Bakar dalam oven selama 45 minit.
- Apabila telah masak, sejukkan pada suhu bilik selama 1/2 jam dan taburkan gula icing.
- Boleh juga di makan semasa masih suam bersama krim atau ais krim.
No comments:
Post a Comment