Resepi Udang/ Sotong Kung Pao
Bahan-bahan:
300g udang atau 4-5 ekor sotong
5 biji cili kering, potong dua
1 inci halia, hiris nipis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 biji capsicum hijau, potong sederhana kecil
1/2 biji bawang besar, potong dadu
1/2 cawan kacang gajus (gunakan roasted cashew nut)
Daun bawang, potong 1 inci panjang
Bahan untuk sos: (bancuhkan dalam mangkuk)
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap cair
2 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil gula
1/4 cawan air
Cara penyediaan:
- Bersihkan udang/ sotong.
- Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan udang/ sotong. Kemudian terus tutup api.
- Biarkan udang/ sotong selama 1 minit. Angkat, tos dan ketepikan.
- Masukkan 2 sudu besar minyak dan 1 sudu besar minyak bijan dalam kuali.
- Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
- Masukkan bancuhan sos, capsicum dan kacang gajus. Kacau selama 1 minit.
- Masukkan udang/ sotong. Kacau selama 1 minit.
- Masukkan bawang beserta sedikit air supaya sedikit berkuah.
- Kacau lagi selama 1 minit di atas api yang besar.
- Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment