BELGIAN RAINBOW WAFFLE


Resepi Wafel Pelangi
(Untuk hidangan: 4-5 keping wafel)

Bahan-bahan:

2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Susu
4 sudu kecil Baking Powder
1/2 sudu kecil Garam
2 sudu besar Gula
2 biji Telur - asingkan telur putih dan kuning
5 sudu besar Minyak sayuran (saya guna Canola)
1 sudu kecil Esen Vanilla
Perwarna makanan (ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah)

Cara penyediaan: 
  1. Panaskan acuan wafel dan kemudian sapu minyak
  2. Campurkan tepung, baking powder, garam dan gula dalam mangkuk dan gaulkan sebati.
  3. Di dalam mangkuk lain, masukkan susu, telur kuning, minyak dan vanilla. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan campuran tepung ke dalam bancuhan dan kacau hingga sebati
  5. Di dalam mangkuk yang lain, pukul telur putih sehingga kembang dan padat. Kemudian masukkan  ke dalam bancuhan dan kacau hingga sebati
  6. Sediakan 6 bekas plastik dan tuangkan bancuhan sama banyak ke dalam setiap bekas
  7. Kemudian tuangkan beberapa titik pewarna ke dalam bekas dan kacau rata
  8. Masukkan bancuhan ke dalam acuan wafel dengan mulakan bahagian tengah dahulu.
  9. Bakar sehingga masak (lebih kurang 5 minit)


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...