Resepi Pulut Durian
Bahan-bahan:
Beberapa ulas durian
1 cawan beras pulut
1 kotak pati santan (200ml)
1 cawan air
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Cara penyediaan:
Pulut
- Basuh beras pulut bersih-bersih, kemudian toskan.
- Masukkan beras pulut ke dalam periuk nasi elektrik bersama 1 cawan air dan 1 sudu besar minyak masak.
- Masak seperti biasa. Setelah mendidih, gaul beras pulut supaya tak berkerak
- Kemudian biarkan hingga masak.
- Masukkan 1 kotak pati santan bersama 1 cawan air dan garam ke dalam periuk. Sebatikan
- Masak di atas api kecil sehingga santan menjadi panas (hampir mendidih)
- Masukkan pulut ke dalam mangkuk
- Tuangkan kuah santan ke atas pulut.
- Taburkan gula (ikut citarasa) dan sedia di makan bersama isi durian
No comments:
Post a Comment