PULUT DURIAN




Resepi Pulut Durian

Bahan-bahan:

Beberapa ulas durian
1 cawan beras pulut
1 kotak pati santan (200ml)
1 cawan air
Garam secukupnya
Gula secukupnya

Cara penyediaan:

Pulut
  1. Basuh beras pulut bersih-bersih, kemudian toskan. 
  2. Masukkan beras pulut ke dalam periuk nasi elektrik bersama 1 cawan air dan 1 sudu besar minyak masak. 
  3. Masak seperti biasa. Setelah mendidih, gaul beras pulut supaya tak berkerak
  4. Kemudian biarkan hingga masak.
Kuah santan
  1. Masukkan 1 kotak pati santan bersama 1 cawan air dan garam ke dalam periuk. Sebatikan
  2. Masak di atas api kecil  sehingga santan menjadi panas (hampir mendidih)
Cara hidangan:
  • Masukkan pulut ke dalam mangkuk
  • Tuangkan kuah santan ke atas pulut.
  • Taburkan gula (ikut citarasa)  dan sedia di makan bersama isi durian



No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...