Resepi Pisang Goreng Pandan
Bahan-bahan :
1/2 sikat Pisang Nangka
10 sudu besar Tepung Beras
*1 cawan air pandan
**kisar 5 helai daun pandan dengan air dan tapis
5 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 biji Telur (optional)
Sedikit pewarna makanan hijau (optional)
Sedikit Garam
Cara penyediaan:
- Campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung dan sedikit garam ke dalam mangkuk.
- Gaul hingga sebati dan masukkan sebiji telur. Gaulkan lagi.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga bancuhan menjadi pekat.
- Masukkan beberapa titik pewarna makanan dan kacau rata.
- Panaskan minyak.
- Celupkan pisang ke dalam bancuhan dan goreng pisang hingga nampak garing kehijauan.
No comments:
Post a Comment