PISANG GORENG PANDAN



Resepi Pisang Goreng Pandan

Bahan-bahan : 

1/2 sikat Pisang Nangka
10 sudu besar Tepung Beras
*1 cawan air pandan
**kisar 5 helai daun pandan dengan air dan tapis
5 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 biji Telur (optional)
Sedikit pewarna makanan hijau (optional)
Sedikit Garam

Cara penyediaan:
  1. Campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung dan sedikit garam ke dalam mangkuk.
  2. Gaul hingga sebati dan masukkan sebiji telur. Gaulkan lagi. 
  3. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga bancuhan menjadi pekat.
  4. Masukkan beberapa titik pewarna makanan dan kacau rata.
  5. Panaskan minyak.
  6. Celupkan pisang ke dalam bancuhan dan goreng pisang hingga nampak garing kehijauan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...