Resepi Nasi Bukhari
Bahan-bahan:
3 cawan beras Basmathi Khadijah
3 cawan air
1 cawan cooking cream atau whipping cream
3 sudu besar yogurt
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar - dicincang
2 helai daun pandan
*1 inci halia
*3 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih
*di kisar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar tomato puri
2 sudu kecil garam
1 genggam daun ketumbar - potong kasar
1 genggam daun pudina
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus
Bawang goreng
Air mawar
Cara penyediaan:
- Cuci bersih dan rendam beras selama 20 minit. Kemudian toskan.
- Panaskan minyak sapi dan mentega.
- Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun pandan dan bawang besar. Tumis sehingga beraroma dan bawang layu kekuningan.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan kacau rata
- Kemudian masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan dan tomato puri. Kacau rata
- Masukkan air, garam, krim dan yogurt. Kacau rata dan sebatikan.
- Kemudian, masukkan beras dan kacau bersama rempah tadi hingga sebati dan padamkan api.
- Tuang beras bersama rempah tadi ke dalam periuk nasi elektrik dan gaul bersama kismis, daun ketumbar, daun pudina dan kacang gajus hingga sebati.
- Biarkan hingga masak menjadi nasi.
- Sebelum nasi masak, buka penutup dan renjiskan sedikit air mawar dan gaul-gaulkan nasi.
- Di hidang panas dan ditaburkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment