KERABU SOTONG RANGUP BEREMPAH


Resepi Kerabu Sotong Rangup Berempah
(Untuk hidangan: 4 – 5 orang)

Ramuan:

8–10 ketul Sotong Rangup Berempah Subi
½ batang Timun, benih dibuang dan dipotong julienne
½ batang Lobak merah, di potong julienne
1 biji Cili merah, biji dibuang, dipotong julienne
Bunga kantan, dipotong separuh, dihiris kasar
½ biji Bawang Besar Merah, di hiris halus
3 biji Cili padi, dipotong halus
Segenggam Daun ketumbar, dihiris kasar (simpan sedikit untuk hiasan)  
Segenggam Suhun, direndam dalam air panas dan ditoskan
1 biji Limau nipis, diperah dan diambil jus
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara memasak:
  1. Goreng Subi Crunchy Spiced Squid mengikuti langkah pada bungkusan. 
  2. Biar kering dan diketepikan.
  3. Dalam mangkuk besar, gaulkan kesemua bahan-bahan bersama garam, gula dan air perahan limau nipis kecuali sotong
  4. Sebelum dimasukkan ke dalam pinggan, masukkan sotong dan gaul sebentar
  5. Taburkan daun ketumbar dan siap untuk dihidang


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...