Resepi Kerabu Sotong Rangup Berempah
(Untuk hidangan: 4 – 5 orang)
Ramuan:
8–10 ketul Sotong Rangup Berempah Subi
½ batang Timun, benih dibuang dan dipotong julienne
½ batang Lobak merah, di potong julienne
1 biji Cili merah, biji dibuang, dipotong julienne
Bunga kantan, dipotong separuh, dihiris kasar
½ biji Bawang Besar Merah, di hiris halus
3 biji Cili padi, dipotong halus
Segenggam Daun ketumbar, dihiris kasar (simpan sedikit untuk hiasan)
Segenggam Suhun, direndam dalam air panas dan ditoskan
1 biji Limau nipis, diperah dan diambil jus
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara memasak:
- Goreng Subi Crunchy Spiced Squid mengikuti langkah pada bungkusan.
- Biar kering dan diketepikan.
- Dalam mangkuk besar, gaulkan kesemua bahan-bahan bersama garam, gula dan air perahan limau nipis kecuali sotong
- Sebelum dimasukkan ke dalam pinggan, masukkan sotong dan gaul sebentar
- Taburkan daun ketumbar dan siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment