Resepi Miang Kham
Bahan-bahan untuk sos:
*100g Gula Merah
*100 ml Air
*(masukkan kedua-dua bahan dalam periuk dan masak sehingga gula cair)
1 sudu besar Sos Ikan
1/2 inci Belacan (yg sudah dibakar)
5 biji Bawang Merah
1 inci Halia
1 inci Lengkuas
1/2 sudu besar Kerisek
1 sudu besar Tepung Gandum (di sangai)
1/2 sudu besar air Asam Jawa
4-5 biji Cili Padi merah
Cara penyediaan:
- Panggang dulu bawang merah, halia dan lengkuas sebelum dikupas kulitnya.
- Kemudian potong kecil dan kisar bersama belacan, cili padi merah dan air gula merah.
- Masukkan bancuhan ke dalam periuk bersama sos ikan, kerisek dan air asam jawa.
- Kacau perlahan dan masak di atas api kecil hingga mendidih.
- Kemudian masukkan tepung dan kacau perlahan sehingga kuah jadi pekat.
- Daun kaduk - dibersihkan
- Bawang besar - dipotong dadu
- Halia muda - dipotong dadu
- Limau nipis - dipotong kecil-kecil
- Cili padi merah dan hijau - dipotong kecil-kecil
- Kacang tanah - di goreng dan ditumbuk kasar
- Isi kelapa - dipotong halus dan nipis, kemudian di goreng separuh garing (boleh juga gunakan kelapa parut)
- Udang kering - digoreng
- Sapukan sos diatas daun kaduk
- Letakkan kesemua bahan-bahan di atas daun
- Kemudian lipat daun (menutupi kesemua bahan)
No comments:
Post a Comment