Resepi Goreng Cili Koktel Ikan Tempura
(Untuk hidangan: 4 – 5 orang)
Ramuan:
8–10 ketul Nuget Ikan Subi
15 biji Cili Merah, dibuang biji, di kisar kasar
4–5 biji Cili Padi, dikisar bersama cili merah
½ biji Bawang Besar Merah, dihiris halus
1 keping Asam Keping
3 helai Daun Limau Purut, dihiris halus
2 sudu kecil Gula Merah Thai
Garam secukup rasa
1 biji Cili Merah untuk hiasan
Cara-cara memasak:
- Goreng Subi Tempura Fish Bites mengikuti langkah pada bungkusan. Biar kering dan susunkan di dalam pinggan
- Panaskan 1 senduk minyak masak. Masukkan cili yang telah dikisar, bawang besar dan asam keping. Kacau rata, masak selama 5 minit (api sederhana besar)
- Masukkan gula merah dan garam, kacau rata dan masak selama 5 - 7 minit lagi (sehingga cili kelihatan merah pekat)
- Masukkan hirisan daun limau purut, kacau rata
- Tuangkan goreng cili ke atas susunan ikan tadi
- Letakkan hiasan cili merah dan siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment