GORENG CILI IKAN KOKTEL TEMPURA


Resepi Goreng Cili Koktel Ikan Tempura 
(Untuk hidangan: 4 – 5 orang)

Ramuan:

8–10 ketul Nuget Ikan Subi
15 biji Cili Merah, dibuang biji, di kisar kasar
4–5 biji Cili Padi, dikisar bersama cili merah
½ biji Bawang Besar Merah, dihiris halus
1 keping Asam Keping
3 helai Daun Limau Purut, dihiris halus
2 sudu kecil Gula Merah Thai
Garam secukup rasa
1 biji Cili Merah untuk hiasan

Cara-cara memasak:
  1. Goreng Subi Tempura Fish Bites mengikuti langkah pada bungkusan. Biar kering dan susunkan di dalam pinggan
  2. Panaskan 1 senduk minyak masak. Masukkan cili yang telah dikisar, bawang besar dan asam keping. Kacau rata, masak selama 5 minit (api sederhana besar)
  3. Masukkan gula merah dan garam, kacau rata dan masak selama 5 - 7 minit lagi (sehingga cili kelihatan merah pekat)
  4. Masukkan hirisan daun limau purut, kacau rata
  5. Tuangkan goreng cili ke atas susunan ikan tadi
  6. Letakkan hiasan cili merah dan siap untuk dihidang


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...