Resepi Biskut Badam
(Untuk hidangan: lebih kurang dua balang biskut)
Bahan-bahan:
500g Tepung Gandum
350g Mentega
2 biji Kuning Telur
½ cawan Gula Caster
2 cawan Serbuk Badam
1 sudu kecil Vanilla Esen
3 sudu besar Serbuk Koko
Cara penyediaan:
- Panaskan oven 180°C
- Masukkan mentega dan gula ke dalam mangkuk dan pukul rata dengan mixer. Tak perlu kembang sangat cukup sekadar rata dan sebati.
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali serbuk koko. Jika adunan lembek, tambahkan tepung gandum.
- Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dalam warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan serbuk koko.
- Kacau rata dan uli sehingga sebati
- Ambil satu bahagian warna asal dan satu bahagian warna coklat, bentukkan memanjang dan lekatkan keduanya.
- Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga keluar ke atas (dalam 1/2 cm) dan potong menggunakan benang tembaga.
- Susunkan adunan kedalam acuan empat segi yang telah di gris dengan mentega dan dialas dengan kertas alas.
- Bakar selama 15 minit.
Contoh acuan Biskut Badam
No comments:
Post a Comment