CORN ON THE SAUSAGE



Resepi Sosej Bersalut Jagung
(Untuk hidangan: 5 sosej)

Bahan-bahan untuk bancuhan:

5 sudu besar tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya

Bahan-bahan:

5 batang sosej
1 tin kecil jagung manis (di tapis dan di toskan)
5 batang lidi sate
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:
  1. Masukkan semua bahan bancuhan dalam mangkuk dan kacau rata
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Pastikan bancuhan hampir-hampir pekat - tidak cair dan terlalu pekat
  3. Rebus sosej sehingga masak
  4. Cucukkan sosej dengan lidi dan salutkan dengan bancuhan tadi. Kemudian tekapkan pada jagung.
  5. Goreng dalam minyak yang panas (deep fry) selama 1 - 2 minit. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...