Resepi Sosej Bersalut Jagung
(Untuk hidangan: 5 sosej)
Bahan-bahan untuk bancuhan:
5 sudu besar tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya
Bahan-bahan:
5 batang sosej
1 tin kecil jagung manis (di tapis dan di toskan)
5 batang lidi sate
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
- Masukkan semua bahan bancuhan dalam mangkuk dan kacau rata
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Pastikan bancuhan hampir-hampir pekat - tidak cair dan terlalu pekat
- Rebus sosej sehingga masak
- Cucukkan sosej dengan lidi dan salutkan dengan bancuhan tadi. Kemudian tekapkan pada jagung.
- Goreng dalam minyak yang panas (deep fry) selama 1 - 2 minit. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment