Resepi Ketam Masak Cili
Bahan A: (dikisar)
4 hiris lengkuas
8 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
10 biji cili kering
3 biji cili padi
5 biji cili merah
6 biji buah keras
1 sudu besar belacan (yang telah dibakar)
Air limau (1 biji limau)
Bahan B:
2 ekor ketam - dibersihkan dan dipotong 2 atau 4
5 sudu besar minyak
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil taucu
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 cawan air panas
2 biji telur
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak di dalam kuali leper.
- Masukkan bahan A dan goreng sampai pecah minyak dan naik bau.
- Masukkan bahan B dimulakan dengan sos tomato, taucu, garam dan gula. Kacau rata
- Kemudian masukkan ketam. Kacau dan sebatikan.
- Tuangkan air panas dan tutup kuali dengan penutup.
- Biarkan selama 10 minit dengan api sederhana.
- Bancuhkan telur di dalam mangkuk dan masukkan ke dalam kuali. Kacau rata dan sebatikan.
- Tutup api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment