Resepi Pisang Goreng Bali
(Untuk hidangan: 5 biji pisang)
Bahan-bahan:
5 biji Pisang Nangka (kalau boleh gunakan pisang yang hampir nak masak).
2 sudu besar Marjerin atau Mentega
1 ½ sudu besar Gula
Kelapa parut
Gula merah
Cara penyediaan:
(Untuk hidangan: 5 biji pisang)
Bahan-bahan:
5 biji Pisang Nangka (kalau boleh gunakan pisang yang hampir nak masak).
2 sudu besar Marjerin atau Mentega
1 ½ sudu besar Gula
Kelapa parut
Gula merah
Cara penyediaan:
- Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali non-stick.
- Bila dah cair, masukkan gula & kacau hingga gula bertukar keperangan (caramelized).
- Masukkan pisang dan masak pisang dengan membalik-balikkannya hingga bersalut dengan gula dan nampak keperangan.
- Susun dalam pinggan dan hidangkan bersama kelapa parut dan gula merah.
No comments:
Post a Comment