PISANG GORENG BALI



Resepi Pisang Goreng Bali
(Untuk hidangan: 5 biji pisang)

Bahan-bahan:

5 biji Pisang Nangka (kalau boleh gunakan pisang yang hampir nak masak).
2 sudu besar Marjerin atau Mentega
1 ½ sudu besar Gula
Kelapa parut
Gula merah 

Cara penyediaan:
  1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
  2. Panaskan marjerin/mentega dalam kuali non-stick. 
  3. Bila dah cair, masukkan gula & kacau hingga gula bertukar keperangan (caramelized). 
  4. Masukkan pisang dan masak pisang dengan membalik-balikkannya hingga bersalut dengan gula dan nampak keperangan.
  5. Susun dalam pinggan dan hidangkan bersama kelapa parut dan gula merah. 


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...