SOTONG RANGUP PEDAS MASAK MASAM MANIS


Resepi Sotong Rangup Pedas Masak Masam Manis
(Hidangan untuk 4-5 orang)

Ramuan:

8–10 ketul Sotong Rangup Pedas Subi        
1 biji Bawang Besar Merah, dipotong 6 bahagian        
2 ulas Bawang putih, cincang halus        
1/2 - 1 cawan Nenas, dipotong kiub        
1/2 biji Capsicum hijau, dipotong kiub        
5 biji Tomato ceri, dibelah dua        
2 1/2 sudu besar Sos cili                
1 sudu besar Sos tomato        
1/2 sudu besar Sos tiram                
1/2 sudu besar Gula         
1/2 cawan Air                
1 sudu kecil Tepung jagung, dibancuh dengan 3 sudu besar air       
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan

Cara-cara memasak:
  1. Goreng Subi Crunchy Spiced Squid mengikuti langkah pada bungkusan. Biar kering dan susunkan di dalam pinggan
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata dan tuang air
  4. Bila mendidih, masukkan gula dan garam. Kacau rata dan masukkan nenas, bawang besar, capsicum hijau, tomato ceri dan masak sebentar.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat
  6. Tuangkan sos masam manis ke atas susunan sotong tadi
  7. Taburkan hirisan daun bawang dan siap untuk dihidang


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...