Resepi Sotong Rangup Pedas Masak Masam Manis
(Hidangan untuk 4-5 orang)
Ramuan:
8–10 ketul Sotong Rangup Pedas Subi
1 biji Bawang Besar Merah, dipotong 6 bahagian
2 ulas Bawang putih, cincang halus
1/2 - 1 cawan Nenas, dipotong kiub
1/2 biji Capsicum hijau, dipotong kiub
5 biji Tomato ceri, dibelah dua
2 1/2 sudu besar Sos cili
1 sudu besar Sos tomato
1/2 sudu besar Sos tiram
1/2 sudu besar Gula
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Tepung jagung, dibancuh dengan 3 sudu besar air
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara-cara memasak:
- Goreng Subi Crunchy Spiced Squid mengikuti langkah pada bungkusan. Biar kering dan susunkan di dalam pinggan
- Panaskan 2 sudu besar minyak masak. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata dan tuang air
- Bila mendidih, masukkan gula dan garam. Kacau rata dan masukkan nenas, bawang besar, capsicum hijau, tomato ceri dan masak sebentar.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat
- Tuangkan sos masam manis ke atas susunan sotong tadi
- Taburkan hirisan daun bawang dan siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment