Resepi Filet Ikan Tempura Berlapis Bayam dan Sos Hollandaise
Ramuan:
3 filet Filet Ikan Tempura Subi
2 cawan Baby Bayam
3 biji Kentang Jepun
3 biji Baby Karot
Cara-cara memasak:
- Goreng Subi White Fillet mengikuti langkah pada bungkusan. Ketepikan
- Kentang Jepun di rebus selama 10 minit atau sehingga empuk. Kemudian digoreng kering bersama sedikit mentega atas kuali sehingga keperangan
- Baby Karot direbus selama 5 minit. Kemudian di goreng kering bersama sedikit mentega atas kuali sehingga keperangan
- Baby Bayam di tumis bersama 1 sudu besar minyak zaitun bersama sedikit garam dan lada hitam selama 2 minit
100 gram Mentega
3 biji Kuning Telur
1 sudu kecil Mustard
1 sudu besar Jus Lemon
Cara-cara memasak:
- Cairkan mentega
- Pukulkan kuning telur, jus lemon dan mustard dengan pemukul dawai di dalam mangkuk yang diletak atas periuk dengan air mendidih pada api yang paling rendah.
- Teruskan memukul sehingga campuran menjadi pucat dan berkrim.
- Tuangkan mentega cair dengan perlahan sambil memukul.
- Teruskan memukul sehingga sos menjadi pucat dan pekat.
- Tutup api, masukkan secubit garam dan sedikit lada cayenne
- Letakkan 1 kepingan filet di atas pinggan
- Taburkan bayam di atas kepingan filet
- Letakkan 1 lagi kepingan filet di atasnya
- Ulang langkah ke 2 dan ke 3
- Susun Baby Karot dan Kentang Jepun di sebelah susunan filet
- Tuangkan Sos Hollandaise di atas susunan filet
- Taburkan sedikit emping cili di atasnya
No comments:
Post a Comment