Resepi Panna Cotta
(Untuk hidangan: 6 Remekin bersaiz 3")
Bahan-bahan:
400 ml Double Cream*
75 ml Susu*
100 g Gula Caster
1 ½ sudu kecil vanilla esen
1 sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air sejuk
*Tips:
Jika sukar mendapatkan Double Cream, bolehlah di gantikan dengan 450 ml Heavy Cream + 50 ml Susu
ATAU
500 ml Whipping Cream tanpa di tambah susu (saya guna brand Pauls kerana whipping cream nya pekat sedikit daripada jenama lain)
Cara penyediaan:
- Masukkan gelatin ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk. Biarkan selama 1 minit (tak perlu di kacau)
- Masukkan cream, susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana (sambil kacau perlahan-lahan untuk menghancurkan gula) sehingga bancuhan hampir mendidih.
- Kemudian kecilkan api dan masukkan esen vanilla dan gelatin tadi ke dalam bancuhan. Kacau gelatin dan bancuhan sehingga sebati. Tutup api.
- Tapis bancuhan tadi dan masukkan ke dalam remekin atau mangkuk kecil (kaca atau plastik).
- *Tips: bilas remekin dengan air sejuk dan tak perlu di lap untuk memudahkan bancuhan dikeluarkan ketika dihidangkan
- Biarkan seketika pada suhu bilik (lebih kurang 1/2 jam)
- Tutup remekin dengan plastik (cling wrap) dan masukkan ke dalam peti sejuk.
- Biarkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam dan kemudian boleh dihidangkan.
Cara hidangan:
Boleh terus dimakan daripada remekin atau mangkuk kaca/ plastik.
ATAU
Keluarkan daripada remekin; keluarkan plastik, rendam remekin dalam air panas selama 5 saat (jangan lebih, nanti Panna Cotta akan cair). Terbalikkan remekin ke dalam piring/ mangkuk. Jika susah hendak keluar, lalukan pisau disekeliling remekin.
Bolehlah dihidangkan dengan sos kegemaran seperti strawberry, blueberry, chocolate dsb..
No comments:
Post a Comment