YORKSHIRE PUDDING



Resepi Yorkshire Pudding
(Untuk hidangan: Muffin pan 6 lubang)

Bahan-bahan:

1 cawan Tepung Gandum
170 ml Susu
3 biji Telur saiz L
1/4 sudu kecil Garam 
Minyak sayuran (sunflower atau canola)

Cara penyediaan:
  1. Di dalam mangkuk, pecahkan telur dan masukkan tepung. Pukul sehingga rata.
  2. Kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan sambil di kacau rata sehingga sebati.
  3. Masukkan garam, kacau rata dan tuangkan ke dalam jag.
  4. Biarkan bancuhan pada suhu bilik sekurang-kurangnya 30 minit.
  5. Panaskan oven 220°C.
  6. Masukkan 1 sudu besar minyak ke dalam muffin pan dan panaskan dalam oven selama 15 minit.
  7. Keluarkan muffin pan daripada oven, dan tuangkan dengan perlahan-lahan dan berhati-hati bancuhan ke dalam lubang pan.
  8. Tuangkan sehingga 1/2 lubang pan.
  9. Masukkan semula muffin pan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit (biarkan di dalam oven dan jangan di buka selama tempoh tersebut)
  10. Selepas dibakar, bolehlah terus dihidangkan
*Kalau nak rasa yang berperisa pandan, masukkan beberapa titik perisa pandan ke dalam bancuhan.




No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...