Resepi Yorkshire Pudding
(Untuk hidangan: Muffin pan 6 lubang)
Bahan-bahan:
1 cawan Tepung Gandum
170 ml Susu
3 biji Telur saiz L
1/4 sudu kecil Garam
Minyak sayuran (sunflower atau canola)
Cara penyediaan:
- Di dalam mangkuk, pecahkan telur dan masukkan tepung. Pukul sehingga rata.
- Kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan sambil di kacau rata sehingga sebati.
- Masukkan garam, kacau rata dan tuangkan ke dalam jag.
- Biarkan bancuhan pada suhu bilik sekurang-kurangnya 30 minit.
- Panaskan oven 220°C.
- Masukkan 1 sudu besar minyak ke dalam muffin pan dan panaskan dalam oven selama 15 minit.
- Keluarkan muffin pan daripada oven, dan tuangkan dengan perlahan-lahan dan berhati-hati bancuhan ke dalam lubang pan.
- Tuangkan sehingga 1/2 lubang pan.
- Masukkan semula muffin pan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit (biarkan di dalam oven dan jangan di buka selama tempoh tersebut)
- Selepas dibakar, bolehlah terus dihidangkan
*Kalau nak rasa yang berperisa pandan, masukkan beberapa titik perisa pandan ke dalam bancuhan.
No comments:
Post a Comment