Resepi Kuih Seri Muka
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
200g Beras Pulut
1 cawan Santan*
*(1/2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air)
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak
1 helai daun pandan - dipotong kecil-kecil
1 helai daun pandan - dipotong kecil-kecil
Cara penyediaan:
- Basuhkan beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dikukus
- Toskan beras
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau empat segi berukuran 8 inci.
- Masukkan daun pandan dan beras pulut.
- Bancuhkan santan, garam dan minyak, kemudian tuangkan kedalam loyang dan rata-ratakan.
- Kukus beras sehingga masak (anggaran 20 minit)
- Gaul-gaulkan dahulu pulut, keluarkan daun pandan tadi dan kemudian tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
1 kotak | 200 ml Santan Pekat
1/2 cawan Jus Pandan*
*(8 helai daun pandan di kisar dengan air)
1/2 cawan Gula Caster
3 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Cara penyediaan:
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Boleh juga kisar bahan-bahan menggunakan blender. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 35 minit. Kemudian buka penutup, kukus lagi selama 5 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.
No comments:
Post a Comment