KUIH SERI MUKA


Resepi Kuih Seri Muka

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:
200g Beras Pulut
1 cawan Santan*
*(1/2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air) 
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak masak
1 helai daun pandan - dipotong kecil-kecil

Cara penyediaan:
  1. Basuhkan beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dikukus
  2. Toskan beras
  3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau empat segi berukuran 8 inci. 
  4. Masukkan daun pandan dan beras pulut.
  5. Bancuhkan santan, garam dan minyak, kemudian tuangkan kedalam loyang dan rata-ratakan.
  6. Kukus beras sehingga masak (anggaran 20 minit)
  7. Gaul-gaulkan dahulu pulut, keluarkan daun pandan tadi dan kemudian tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
  8. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
1 kotak | 200 ml Santan Pekat 
1/2 cawan Jus Pandan*
 *(8 helai daun pandan di kisar dengan air)
1/2 cawan Gula Caster
3 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam

Cara penyediaan:
  1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Boleh juga kisar bahan-bahan menggunakan blender. Tapiskan.
  2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
  3. Kukuskan lebih kurang 35 minit. Kemudian buka penutup, kukus lagi selama 5 minit.
  4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...