ROAST CHICKEN


Resepi Ayam Panggang

Bahan-bahan:


1 ekor ayam
1 sudu besar mentega - dicairkan
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil thyme kering
1 sudu kecil rosemary kering
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk paprika
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih - dicincang
3 ulas bawang merah - potong dua bahagian
3 tangkai daun thyme
1 biji lemon - potong empat bahagian
1 biji capsicum merah atau kuning - hiris bulat

Cara penyediaan:

  1. Panaskan oven 180°C
  2. Bersihkan ayam dan toskan. 
  3. Campurkan dan gaul sebati semua bahan kecuali bawang merah, daun thyme dan lemon. 
  4. Lumurkan pada semua bahagian ayam.
  5. Tuangkan sedikit minyak zaitun atas casserole atau pan dan ratakan.
  6. Masukkan capsicum ke dalam sekeliling casserole atau pan. 
  7. Letakkan ayam yang telah dilumurkan tadi ke atas capsicum dengan bahagian dada ayam menghadap ke atas.
  8. Ikat kedua-dua kaki ayam dengan tali.
  9. Masukkan bawang merah, daun thyme dan lemon ke dalam ayam.
  10. Bakar selama 45 minit.
  11. Kemudian naikkan suhu oven kepada 230°C dan bakar lagi 15 - 20 minit.
Bahan sayuran:

1 batang karot - kerat 2, kemudian potong lagi 4 bahagian memanjang
1 biji bawang besar - potong kiub 4 bahagian
3 biji kentang - potong kiub 4-6 bahagian
1 batang zucchini atau timun jepun - dihiris tebal

Cara penyediaan:

  1. Panaskan pan dan cairkan 2 sudu besar mentega.
  2. Sautee semua bahan sayuran lebih kurang 5 minit (masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam).
  3. Kemudian masukkan sayuran ke dalam casserole atau pan, 5 minit sebelum pembakaran ayam selesai.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...