TOMYAM KELAPA MUDA KEPALA IKAN SALMON


Resepi Tomyam Kelapa Muda Kepala Ikan Salmon

Bahan-bahan:


Sebiji kelapa muda - ambil air & isinya
1 ketul kepala ikan salmon
2 cawan air
2 paket perencah tomyam Adabi
3 inci lengkuas - diketuk
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili api merah
1 biji bawang besar - dipotong baji
4 sudu besar perahan air limau
1 biji tomato - potong 8 bahagian
Daun bawang
Daun ketumbar
Daun selasih

Cara penyediaan:

  1. Potong bahagian atas kelapa muda, keluarkan isi dan air kelapa. Asingkan dan ketepikan.
  2. Masukkan air kelapa dan air ke dalam periuk bersama perencah tomyam, cili api, bawang besar, serai dan lengkuas.
  3. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kepala ikan salmon.
  4. Tutup periuk selama 5 minit.
  5. Buka penutup, masukkan tomato, daun limau dan perahan air limau.
  6. Biarkan mendidih dan tutup api.
  7. Masukkan daun bawang, daun ketumbar dan daun selasih.
  8. Masukkan isi kelapa ke dalam buah kelapa.
  9. Kemudian masukkan bahan-bahan dan kepala ikan.
  10. Tuangkan kuah tomyam dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...