SOTONG BAKAR ASAM PEDAS ALA PORTUGIS


Resepi Sotong Bakar Asam Pedas Ala Portugis

Bahan-bahan:


5 ekor sotong
1 paket perencah asam pedas Adabi
3 batang batang bendi - hiris menyerong
1 biji tomato - potong 8 bahagian
1 ikat daun kesum
Daun pisang
Kertas aluminium

Cara penyediaan:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis perencah asam pedas lebih kuang seminit.
  2. Letakkan daun pisang di atas kertas aluminium.
  3. Sapukan perencah asam pedas di atas daun pisang.
  4. Letakkan sotong dia atas perencah tadi.
  5. Sapukan perencah di atas sotong dan lumurkan sekeliling sotong.
  6. Tutup sotong dengan daun pisang diikuti kertas aluminium.
  7. Bakar selama 3 minit. 
  8. Buka kertas aluminium dan daun pisang, masukkan tomato, bendi dan daun kesum.
  9. Tutup balik dan bakar lagi 3 minit.
  10. Buka bungkusan dan siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...