ROAST BEEF



Resepi Roast Beef

Bahan-bahan:


500g -1kg Daging bahagian topside atau topround - yang telah diikat dengan tali
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar sos worcestershire
3 ulas bawang putih - diketuk
Garam
Serbuk lada hitam
Rosemary kering

Cara penyediaan:

  1. Panaskan oven 240°C
  2. Bersihkan daging dan toskan. Jika daging yang dibeli belum diikat, ikat sekeliling daging dengan tali - jarak setiap 2 inci.
  3. Panaskan pan, masukkan mentega dan minyak zaitun.
  4. Sautee daging sambil balik-balikkan hingga daging keperangan lebih kurang 5 minit.
  5. Keluarkan daging dari pan, masukkan worcestershire dan bawang putih. Sautee selama 30 saat.
  6. Masukkan bawang putih kedalam casserole dan letakkan daging tadi diatasnya.
  7. Tuangkan lebihan sos tadi ke atas daging sambil lumurkan sekeliling daging.
  8. Kemudian lumurkan pula daging dengan garam, lada hitam dan rosemery kering.
  9. Turunkan suhu oven kepada 200°C, masukkan daging dan bakar.
Tips membakar:

Untuk daging 400g - 800g;

  • Kalau nak daging well done - bakar selama 50-55 minit 
  • Kalau nak daging medium well - bakar selama 40-45 minit.
  • Balik-balikkan daging setiap 25 minit
Untuk daging 800g - 1.5kg;
  • Kalau nak daging well done - bakar selama 60-70 minit (balikkan daging setiap 20 minit)
  • Kalau nak daging medium well - bakar selama 50-55 minit.
  • Balik-balikkan daging setiap 20 minit.
Selepas dibakar, keluarkan dan tutup casserole dengan aluminium foil selama sekurang-kurangnya 15 minit atau pun sebelum dihidang.

Bahan sayuran:

1 batang karot - kerat 2, kemudian potong lagi 4 bahagian memanjang
2 biji bawang besar - potong kiub 4 bahagian
3 biji kentang - potong kiub 4-6 bahagian
Asparagus (optional)
Cendawan butang (optional)

Cara penyediaan:
  1. Panaskan pan dan cairkan 2 sudu besar mentega.
  2. Sautee semua bahan sayuran lebih kurang 5 minit (masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam).
  3. Kemudian masukkan sayuran kecuali asparagus dan cendawan ke dalam casserole 5-10 minit sebelum pembakaran daging selesai.
  4. Gunakan pisau yang tajam untuk menghiris daging.



No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...