PAN GRILLED LEMON CHICKEN


Resepi Pan Grilled Lemon Chicken

Bahan-bahan perapan:


4-5 ketul peha ayam - dibuang tulang
4 sudu kecil serbuk cayenne
2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil rosemary kering
1 sudu kecil thyme
1 sudu kecil garam

Cara penyediaan:

  1. Bersihkan ayam dan toskan.
  2. Masukkan ayam dan bahan-bahan lain ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  3. Perapkan sekurang-kurang sejam di dalam peti sejuk.
  4. Panaskan pan dengan api sederhana dan cairkan mentega.
  5. Masukkan ayam yang diperap dan masak selama 10-15 minit 
  6. Terbalikkan ayam dan masak lagi selama 10 minit atau sehingga ayam keperangan.
  7. Masukkan ayam ke dalam mangkuk atau pinggan besar.
Bahan Sos Lemon:

4 sudu besar mentega
1 sudu kecil minyak zaitun
1/2 cawan krim masakan
2 sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
  1. Panaskan mentega dalam periuk dengan api kecil. 
  2. Bila mentega cair, masukkan semua bahan lain dan masak sehingga mendidih. 
  3. Tutup api dan tuangkan ke atas ayam dan *sayuran.
*Sayuran yang boleh dicelur dan dimasak bersama ayam - Buncis atau asparagus dan Lobak merah.
Hirisan lemon sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...