Resepi Pavlova
Bahan-bahan:
5 biji putih telur
250g gula icing - di ayak
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu besar tepung jagung - di ayak
Cara penyediaan:
- Panaskan oven 200°C
- Oleskan minyak sayuran pada loyang dan letakkan kertas pembakar.
- Pukul putih telur dengan electric mixer pada kelajuan sederhana sehingga kembang dan berbuih.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis sambil mixer terus berputar pada kelajuan tinggi.
- Apabila adunan menjadi putih berkilat, hentikan mixer.
- Kemudian masukkan cuka dan tepung jagung ke dalam adunan dan kacau menggunakan spatula perlahan-lahan (dalam 5 pusingan)
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan ratakan ikut bentuk yang diingini (tekan-tekan tetapi jangan terlalu mampat)
- Setkan suhu oven kepada 150°C dan bakar selama 50 minit.
- Apabila sudah masak, biarkan di dalam oven dan pintu oven dibuka sedikit sehingga pavlova sejuk.
250ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
Cara penyediaan:
- Pukul whipping cream sehingga kental menggunakan electric mixer pada kelajuan tinggi.
- Masukkan gula sambil mixer terus berputar
- Apabila sudah kembang, hentikan mixer.
- Kemudian sapu dan ratakan whipping cream ke atas pavlova. *Terbalikkan pavlova dengan berhati-hati untuk dapatkan permukaan rata
- Hias dengan buah-buahan kegemaran (sebolehnya guna buah yang masam-masam seperti strawberry, kiwi, peach etc.)
No comments:
Post a Comment