Resepi French Onion Soup
Bahan-bahan:
3 biji bawang holland - dihiris nipis
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
4 cawan stok daging/ stok ayam/ stok sayuran
1 sudu besar apple cider
1 helai bay leave
1/2 sudu kecil daun tyhme kering
French bread/ baguette
Gruyere cheese/ Parmesan Cheese
Cara penyediaan:
- Panaskan mentega didalam periuk.
- Masukkan bawang dan kacau rata.
- Tuangkan minyak zaitun atas permukaan bawang.
- Perlahankan api dan tutup periuk.
- Selepas 15 minit, buka penutup dan masukkan garam, serbuk lada hitam dan gula.
- Kacau rata dan biarkan selama 15 minit lagi sambil di kacau sekali sekala.
- Kemudian masukkan bay leave, tyhme dan apple cider. Kacau rata.
- Masukkan pula stok daging, tutup periuk dan biarkan mendidih selama 30-40 minit.
- Keluarkan bay leave dan tuangkan sup didalam mangkuk/ remekin/ casserole.
- Bakar roti dan sapukan garlic spread.
- Letakkan roti di atas sup tadi dan taburkan cheese di atasnya hingga menutupi roti.
- Bakar di dalam oven 200°C selama 10-15 minit atau kalau guna kaedah broil, cukup sekadar 2-3 minit.
- Taburkan daun sup dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment