FRENCH ONION SOUP


Resepi French Onion Soup

Bahan-bahan:

3 biji bawang holland - dihiris nipis
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
4 cawan stok daging/ stok ayam/ stok sayuran
1 sudu besar apple cider 
1 helai bay leave
1/2 sudu kecil daun tyhme kering
French bread/ baguette
Gruyere cheese/ Parmesan Cheese

Cara penyediaan:
  1. Panaskan mentega didalam periuk.
  2. Masukkan bawang dan kacau rata.
  3. Tuangkan minyak zaitun atas permukaan bawang.
  4. Perlahankan api dan tutup periuk.
  5. Selepas 15 minit, buka penutup dan masukkan garam, serbuk lada hitam dan gula.
  6. Kacau rata dan biarkan selama 15 minit lagi sambil di kacau sekali sekala.
  7. Kemudian masukkan bay leave, tyhme dan apple cider. Kacau rata.
  8. Masukkan pula stok daging, tutup periuk dan biarkan mendidih selama 30-40 minit.
  9. Keluarkan bay leave dan tuangkan sup didalam mangkuk/ remekin/ casserole.
  10. Bakar roti dan sapukan garlic spread.
  11. Letakkan roti di atas sup tadi dan taburkan cheese di atasnya hingga menutupi roti.
  12. Bakar di dalam oven 200°C selama 10-15 minit atau kalau guna kaedah broil, cukup sekadar 2-3 minit.
  13. Taburkan daun sup dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...