AYAM MASAK MERAH



Resepi Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - potong 16 bahagian
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
5 biji cili merah*
2 inci halia*
1 inci lengkuas*
*dikisar
5 sudu besar minyak masak 
3 sudu besar cili boh 
5 sudu besar sos tomato
2 sudu besar air asam jawa
1 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
2 sudu besar gula merah thai
Garam dan Gula secukup rasa
1 1/2 cawan air (ikut kepekatan yang diingini)
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar  - hiris bulat
1/2 cawan kacang peas

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan ayam dan gaul dengan garam dan  kunyit. 
  2. Goreng ayam sehingga 2/3 masak.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan daun kari hingga naik bau.
  4. Masukkan cili boh dan masak hingga naik minyak. 
  5. Masukkan gula, garam, gula merah dan sos tomato. Kacau rata. 
  6. Kemudian masukkan ayam, kacau sebati.
  7. Masukkan air dan tutup kuali dengan penutup selama 5 minit.
  8. Kemudian masukkan kacang peas,  tomato dan bawang. Kacau dan biarkan 1-2 minit. Padamkan api dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...