Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16 bahagian
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
5 biji cili merah*
2 inci halia*
1 inci lengkuas*
*dikisar
5 sudu besar minyak masak
3 sudu besar cili boh
5 sudu besar sos tomato
2 sudu besar air asam jawa
1 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
2 sudu besar gula merah thai
Garam dan Gula secukup rasa
1 1/2 cawan air (ikut kepekatan yang diingini)
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - hiris bulat
1/2 cawan kacang peas
Cara penyediaan:
- Bersihkan ayam dan gaul dengan garam dan kunyit.
- Goreng ayam sehingga 2/3 masak.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan cili boh dan masak hingga naik minyak.
- Masukkan gula, garam, gula merah dan sos tomato. Kacau rata.
- Kemudian masukkan ayam, kacau sebati.
- Masukkan air dan tutup kuali dengan penutup selama 5 minit.
- Kemudian masukkan kacang peas, tomato dan bawang. Kacau dan biarkan 1-2 minit. Padamkan api dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment