PRAWN AGLIO OLIO PASTA


Resepi Spaghetti Udang Aglio Olio
(Untuk hidangan: 2 orang)

Bahan-bahan:

200g atau 1/2 paket spaghetti
200g udang - buang kulit dan kepala, tinggalkan ekor
Air untuk merebus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
3 sudu besar minyak zaitun
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil chilli flakes (boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian)
1 sudu kecll daun basil kering
10 helai daun basil segar
2 sudu besar Parmesan cheese

Cara penyediaan:
  1. Rebus spaghetti di dalam periuk dengan air yang penuh dan mendidih sehingga 'al dente' (dalam 10-12 minit)
  2. Tutup api, keluarkan spaghetti daripada periuk dan toskan (tidak perlu bilas).
  3. Masukkan udang ke dalam periuk yang berisi air rebusan spaghetti tadi (tidak perlu buka api) selama lebih kurang 1 minit.
  4. Panaskan kuali leper yang besar dengan api sederhana.
  5. Masukkan minyak zaitun diikuti bawang putih, garam, chilli flakes dan daun basil kering.
  6. Kacau rata bahan-bahan tersebut selama 1 minit.
  7. Masukkan udang dan goreng sebentar sahaja sambil dibalik-balikkan.
  8. Kemudian masukkan daun basil segar diikuti spaghetti.
  9. Kacau menggunakan senduk spaghetti selama 1 minit. Tutup api.
  10. Masukkan di dalam pinggan, taburkan parmesan dan siap untuk di hidangkan.



No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...