Resepi Nasi Mandi
Bahan-bahan Stok Ayam:
1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian
1 biji bawang besar - di potong dadu
4 ulas bawang putih - diketuk
2 inci halia - dihiris kasar
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil lada hitam
2 helai daun bay
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 ketul kiub ayam
Sedikit saffron
Air secukupnya
Cara penyediaan:
- Di atas api sederhana , rebus ayam bersama bahan-bahan sehingga empuk (dalam 30 minit)
- Kemudian angkat dan toskan
- Simpan air stok ini untuk memasak nasi.
3 cawan beras Basmati Khadijah (basuh dan rendam selama 30 minit)
4 cawan air stok ayam
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega
5 ulas bawang merah - dihiris halus
2 sudu kecil Rempah Kabsah
Sedikit saffron
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak sapi dan mentega
- Masukkan bawang, goreng hingga naik bau dan bawang menjadi layu kekuningan.
- Masukkan rempah kabsah dan kacau rata
- Masukkan air stok ayam bersama dengan bahan-bahan stok. Kacau rata sebentar
- Pindahkan ke periuk nasi elektrik dan masukkan beras
- Apabila nasi telah hampir masak, taburkan saffron
- Biarkan seketika dan gemburkan nasi dengan garpu.
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara penyediaan:
- Goreng tanpa minyak semua bahan-bahan kecuali serbuk cili dan kunyit sehingga naik bau.
- Kisar semua bahan sehingga halus
- Gaulkan dengan serbuk cili dan kunyit. Ketepikan
- Perap ayam yang telah direbus dengan rempah kabsa sekurang-kurangnya 15 minit
- Titiskan sedikit minyak pada perapan ayam
- Balut dengan aluminium foil kemudian bolehlah di bakar atau panggang
Bahan -bahan Tabbouleh:
3/4 cawan air mendidih
1/4 cawan couscous
1 sudu besar minyak zaitun
1 cawan tomato - didadu
1 cawan timun - didadu
3 cawan parsley - dihiris
1 sudu kecil serbuk bawang putih
Garam secukup rasa
Perahan lemon - secukup rasa
Cara penyediaan:
- Masukkan couscous ke dalam periuk dan letakkan air panas dan didihkan selama 2 minit.
- Tutup api dan biarkan kuskus didalam periuk selama 5 - 10 minit sehingga ianya kembang dan lembut.
- Masukkan kesemua bahan-bahan salad ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
- Satukan jus lemon, garam, minyak zaitun, serbuk bawang putih dan kacau rata.
- Gaulkan kuskus bersama salad dan bolehlah dihidangkan
Bahan-bahan Salata Hara:
2 biji tomato
1/2 biji bawang besar
2 biji cili besar
5 biji cili padi
Sedikit daun ketumbar
Sedikit garam
Jus lemon
Cara penyediaan:
- Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja jangan sampai terlalu hancur.
- Atau pun seelok-eloknya gunakan food processor.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment