KUIH PENERAM


Resipi Kuih Peneram

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula merah*
1/2 cawan air

Cara penyediaan:
  1. Masukkan air dan gula merah ke dalam periuk dan masak hingga gula betul-betul cair. 
  2. Pastikan kacau sentiasa, biarkan gula sedikit mendidih dan berbuih-buih, tutup api.
  3. Kemudian buka api balik dan biarkan gula mendidih, tutup api.
  4. Ulangi proses ini 3 kali.* 
  5. Pastikan gula merah masak hancur.
  6. Ketika gula merah masih panas dan mendidih, tuangkan sedikit demi sedikit sambil ditapis ke dalam tepung beras yang sudah disediakan dalam bekas. 
  7. Kacau rata, kemudian diuli hingga menjadi doh.
  8. Kemudian perapkan pada suhu bilik semalaman atau sekurang-kurangnya 6 jam.*
  9. Pastikan doh sentiasa diuli setiap 2-3 jam supaya tak keras.*
  10. Sapukan sedikit minyak pada penggelek dan ratakan doh hingga betul-betul nipis.
  11. Tekapkan doh menggunakan penekap, kemudian masukkan ke dalam minyak yang panas.
  12. Goreng hingga timbul dan balik-balikkan supaya ianya masak sekata.

Tips bertanda * 
- untuk pastikan doh tak menjadi keras
- gunakan gula merah seperti gambar dibawah






1 comment:

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...