Resipi Kuih Peneram
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula merah*
1/2 cawan air
Cara penyediaan:
- Masukkan air dan gula merah ke dalam periuk dan masak hingga gula betul-betul cair.
- Pastikan kacau sentiasa, biarkan gula sedikit mendidih dan berbuih-buih, tutup api.
- Kemudian buka api balik dan biarkan gula mendidih, tutup api.
- Ulangi proses ini 3 kali.*
- Pastikan gula merah masak hancur.
- Ketika gula merah masih panas dan mendidih, tuangkan sedikit demi sedikit sambil ditapis ke dalam tepung beras yang sudah disediakan dalam bekas.
- Kacau rata, kemudian diuli hingga menjadi doh.
- Kemudian perapkan pada suhu bilik semalaman atau sekurang-kurangnya 6 jam.*
- Pastikan doh sentiasa diuli setiap 2-3 jam supaya tak keras.*
- Sapukan sedikit minyak pada penggelek dan ratakan doh hingga betul-betul nipis.
- Tekapkan doh menggunakan penekap, kemudian masukkan ke dalam minyak yang panas.
- Goreng hingga timbul dan balik-balikkan supaya ianya masak sekata.
👍
ReplyDelete