Resipi Rendang Sotong Sumbat
Bahan-bahan:
1 paket Perencah Rendang Adabi
800 ml santan
6-8 ekor Sotong
Segenggam bayam
1/2 batang carrot - dipotong halus
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit lada hitam
3 helai daun limau purut
Cara penyediaan Sotong Sumbat:
- Panaskan sedikit minyak zaitun didalam pan.
- Masukkan carrot, kacau rata dan biarkan sebentar.
- Pukul telur bersama garam dan lada hitam.
- Kemudian tuangkan telur tadi ke dalam pan dan kacau telur sehingga menjadi telur hancur (scramble egg).
- Masukkan bayam dan gaul sebati. Ketepikan.
- Sumbatkan telur tadi kedalam sotong padat-padat.
- Sambungkan kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi untuk melekatkannya.
- Rebus air di dalam periuk kecil sehingga mendidih. Perlahankan api dan masukkan sotong sumbat tadi ke dalam periuk selama 3 minit.
- Angkat sotong, toskan.
Cara penyediaan Kuah Rendang:
- Masukkan santan dan perencah rendang ke dalam periuk. Gaul sebati.
- Masak di atas api yang kecil.
- Biarkan hingga kuah menjadi pekat dan keluar minyak dengan sekali-sekala dikacau.
- Masukkan daun limau purut dan kacau sebati.
- Masukkan sotong sumbat, gaul perlahan-lahan dan balik-balikkan sotong supaya sebati dengan kuah rendang.
- Biarkan selama 3-4 minit dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment