Resipi Quiche Bayam
Bahan-bahan:
2 genggam baby spinach
(kalau guna bayam hijau yang besar - dipotong 2 atau 3)
4 keping beef salami (optional)
1/2 biji bawang besar - dicincang
1/2 biji bawang holland - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
3 biji telur gred A
1 cawan susu segar
1/2 cawan heavy cream
2 keping cheddar cheese
1 sudu besar parmesan cheese
3/4 cawan shredded mozzarella cheese
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Bahan-bahan untuk Pastri:
2 cawan tepung gandum
170g mentega yang sejuk - didadu
Secubit garam
5 sudu besar air sejuk
Quiche pan bersaiz 9"
*Boleh juga gunakan pre-made short-crust pastry
Cara penyediaan:
- Buat doh pastri dulu.
- Campurkan semua bahan pastri kecuali air sejuk.
- Ramas tepung bersama mentega sehingga menjadi seperti bread crumb.
- Kemudian, masukkan air sejuk 1 sudu satu masa dan uli sebati sehingga habis.
- Bungkus doh tadi dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Panaskan 1 sudu besar olive oil dalam non stick pan.
- Goreng beef salami hingga garing. Ketepikan.
- Dengan menggunakan pan yang sama, masukkan bawang, garam dan lada hitam. Goreng bawang hingga layu
- Masukkan bayam dan goreng sebentar hingga hampir layu.
- Hiris beef salami kecil-kecil dan masukkan ke dalam pan. Kacau sebati bersama bayam. Tutup api dan ketepikan.
- Panaskan oven pada suhu 180°C.
- Keluarkan doh pastri, dan leperkan doh menggunakan penggelek di atas papan yang ditabur tepung.
- Gelek setebal 3-5 mm dan pindahkan ke pan quiche yang telah dioles dengan minyak.
- Kikis lebihan pastri menggunakan pisau.
- Kemudian ambil alminium foil dan lapikkan atas pastri. Tuangkan satu cawan beras atau kekacang sebagai pemberat.
- Bakar selama 10 minit.
- Kemudian keluarkan pastri daripada oven, keluarkan beras/ kekacang.
- Sambung bakar selama 5 minit.
- Keluarkan daripada oven dan biarkan pastri sejuk pada suhu bilik sebentar.
- Sementara itu, dalam mangkuk kecil, pukul telur dan masukkan susu, krim, garam, lada hitam dan parmesan cheese. Kacau sehingga sebati.
- Taburkan cheddar cheese yg telah dipotong kecil ke atas pastri.
- Kemudian masukkan campuran bayam dan rata-ratakan.
- Tuang bancuhan susu dan taburkan mozzarella cheese.
- Bakar quiche selama 30 minit.
- Sejukkan selama 15 minit dan bolehlah dipotong untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment