Resipi Baklava
Bahan-bahan air gula:
3/4 cawan gula
3/4 cawan air
2 sudu besar madu
2 sudu besar jus lemon
Cara penyediaan:
- Buka api sederhana besar.
- Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk kecil. Kacau sebati.
- Setelah ke semua bahan sebati, perlahankan api dan biarkan selama 3-4 minit.
- Sejukkan pada suhu bilik.
Bahan-bahan untuk filling baklava:
100g pistachio
100g walnut
50g almond
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil serbuk kayu mani
150g mentega - dicairkan (untuk disapu atas fillo pastry)
1 paket fillo pastry - potong ikut saiz loyang (30 helai)
Cara penyediaan:
- Masukkan semua kacang ke dalam food processor dan kisar (jangan terlalu halus).
- Masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk.
- Masukkan gula dan serbuk kayu manis. Gaul hingga sebati.
*Tips untuk penggunaan fillo pastry
- Simpan fillo pastry di dalam peti sejuk bahagian sejuk beku (freezer)
- Sebelum membuat baklava, pastikan fillo diletakkan di bahagian peti sejuk biasa semalaman atau pun sekurang-kurangnya 3 jam.
- Kemudian keluarkan fillo pastry daripada kotak (tetapi jangan dibuka plastik pembalutnya) dan biarkan pada suhu bilik sekurang-kurangnya 1 jam
- Potong fillo pastry mengikut saiz loyang yang akan digunakan (simpan lebihan didalam freezer)
- Tutup fillo yang telah dipotong untuk membuat baklava dengan kain yang lembap (pastikan tiada air yang menitik daripada kain)
- Pastikan fillo sentiasa di tutup semasa membuat baklava
Cara penyediaan baklava:
- Sediakan loyang berbentuk empat segi tepat atau sama. (saya gunakan loyang 8" x 8")
- Sapukan mentega pada sekeliling bahagian dalam loyang.
- Letak sehelai lapisan fillo dalam loyang.
- Kemudian sapukan fillo dengan mentega cair.
- Lapiskan lagi fillo kedua ke atas lapisan fillo pertama.
- Ulang proses ini sehingga 10 helai fillo.
- Taburkan filling kacang dan rata-ratakan.
- Kemudian lapiskan fillo sehingga 5 helai lapisan.
- Taburkan lagi filling kacang dan rata-ratakan.
- Ulang proses ini sehingga 3 kali taburan filling kacang.
- Selepas taburan filling kacang yang ketiga, letakkan fillo dan lapiskan sebanyak 10 helai lapisan.
- Pastikan setiap lapisan disapu dengan mentega.
- Kemudian potong baklava seperti bentuk diamond dan sapukan mentega.
- Bakar 180°C selama 35-40 min.
- Setelah siap dibakar, cepat-cepat tuangkan air gula ke atas baklava sehingga habis.
- Biarkan 30 minit (seelok-eloknya 4 jam) dan bolehlah dimakan.
No comments:
Post a Comment