Resipi Nutella Ferrero Rocher Oreo Cheesecake
(untuk penyediaan pan 6")
Bahan-bahan:
1 pack Oreo 137g - ketepikan cream putih
2 sudu besar mentega - dicairkan
250g cream cheese - biiarkan pada suhu bilik
250g Nutella
3-4 sudu besar Nutella - untuk topping
100g sour cream
1 sudu kecil gelatin
1 sudu besar air sejuk
5-8 Ferrero Rocher
Cara penyediaan:
- Oleskan mentega pada permukaan dalam pan dan lapik dengan baking paper.
- Kisar Oreo hingga halus dan gaulkan sebati dengan mentega.
- Masukkan ke dalam pan dan tekan-tekankan hingga padat.
- Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan sekurang-kurangnya 30 minit.
- Pukul cream cheese dengan mixer hingga gebu dan berkrim.
- Kemudian masukkan Nutella dan sour cream, adun hingga sebati.
- Tuangkan air sejuk ke dalam bekas yang berisi gelatin. Biarkan seminit.
- Kemudian cairkan gelatin tadi dengan menggunakan microwave atau double boiler.
- Tuang cairan gelatin ke dalam bancuhan dan kacau menggunakan spatula hingga sebati.
- Keluarkan pan daripada peti sejuk dan tuangkan bancuhan ke dalam pan. Padatkan dan ratakan.
- Masukkan balik ke dalam peti sejuk dan biarkan sekurang-kurangnya 3 jam.
- Cairkan Nutella di dalam microwave selama 30 saat.
- Tuang dan ratakan pada permukaan kek, kemudian letakkan ferrero rocher di atasnya.
- Boleh terus terus dihidang atau sebaik-baiknya dibiarkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment